Vad kan man arbeta med/som efter avlagd examen i något av utbildningsprogrammen? – min tolkning

Enligt min tolkning fokuserar utbildningen “Kandidatprogram i Digital informationsdesign och utveckling”, som ges av Högskolan i Borås, i högre utsträckning på andra yrken inom IT än interaktionsdesigner. Om man läser om de olika yrkestitlarna som anges i programöversikten så får man fram följande:

 

Informationsstrateg

“Arbetsuppgifter som informationsstrateger vanligtvis har är att ansvara för övergripande informationshantering där bland annat informationssäkerhet och informationsklassning ingår. I tjänsten kan även ingå att samordna, planera och följa upp organisationens samlade IT-verksamhet på en övergripande nivå”

Min tolkning: Detta är inte relaterat till yrket som interaktionsdesigner.

 

Innehållsansvarig (content manager)

“Content manager (Innehållsansvarig) ansvarar för att skapa, publicera och uppdatera innehåll i olika digitala kanaler. Content manager arbetar med text, ljud, bild, text och/eller filmklipp. Som content manager ansvarar du även för att följa upp och analysera olika digitala kampanjer.”

Min tolkning: Detta är inte relaterat till yrket som interaktionsdesigner.

 

Webbredaktör

“En webbredaktör (webbpublicerare / web manager / web editor) arbetar med organisationers och företags webbplatser. Webbredaktören jobbar direkt mot internet och intranät, utvecklar och analyserar webbplatser, fyller dem med innehåll och ansvarar för att de hålls aktuella. Som webbredaktör ser du till att webbplatsen uppfyller de behov användarna har och att informationen som publiceras är aktuell, relevant och korrekt. Det kan röra sig om allt från information som företag vill förmedla till sina anställda eller till sina kunder, till att redigera och publicera texter och annonser.”

Min tolkning: Detta är inte relaterat till yrket som interaktionsdesigner – även om “uppfyller de behov användarna har” kan anses falla inom UX.

 

Webmaster

“Som webmaster har du ansvaret för företagets information på Internet. Du ska se till att tekniken fungerar och att informationen är aktuell. Du bör både vara bra på datorer och också ha en känsla för det estetiska, dvs stil och design samt färg och form.”

Min tolkning: Detta är inte relaterat till yrket som interaktionsdesigner.

 

UX-designer

“En UX-designer fungerar på sätt och vis som en informationsarkitekt, men har även ett psykologisk förhållningssätt i arbetet genom undersökningar och strukturerade metoder där UX-designern klurar ut så mycket som möjligt om kunden, om behov och önskemål och hur användaren fungerar i interaktion med produkten eller systemet. Målet med UX-designers arbete är att utveckla produkter som upplevs som maximalt användarvänliga, responsiva, smarta, smidiga, snabba och kul! Som UX-designer arbetar du med tester av wireframes, mockups och prototyper. Förkortningen “UX” står för User experience och handlar om konsumentens upplevelse av att använda produkter som mobiltelefoner, datorer och läsplattor samt instrument- och kontrollpaneler.”

Min tolkning: Detta är relaterat till yrket som interaktionsdesigner. Om en interaktionsdesigner förväntas ta hänsyn till både UI och UX så saknas fortfarande en del i arbetet som UX-designer.

 

Digital designer

“Digital designer / digital content designer / digital media creative sysslar med innovativ design (visuella koncept) för digitala medier. Som digital designer arbetar du ofta i projektform, med fokus på produktion, grafisk design, animationer och innehåll. Digital designer kan specialisera sig och arbeta mot till exempel handel med fokus på e-handel. Det kan handla om utformning och utveckling av e-handel, med appar, kampanjsajter, tjänster och butiksmiljöer. Centrala delar i digital designerns arbete består i så fall av varumärkesbyggnad, användbarhet, tjänsteutveckling och för det krävs det djupgående produktionskunskap.”

Min tolkning: Detta är inte relaterat till yrket som interaktionsdesigner.

 

Digital tjänsteutvecklare

“Digitala tjänsteutvecklare jobbar med design av allt från idé och prototyp till färdig tjänst som ofta är webbaserad. Då digitala tjänster riktar sig mot slutanvändare blir interaktionsdesign, UX och webbutveckling centralt.”

Min tolkning: Detta är relaterat till yrket som interaktionsdesigner. Frågan är dock i vilken utsträckning man fördjupar sig i detta på Högskolan i Borås, eftersom arbetsbeskrivningen kommer från Luleå tekniska universitet som erbjuder en kandidatexamen i digital tjänsteutveckling.

 

Sammanfattningsvis anser jag att det kan vara intressant att följa utbildningsprogrammet ändå, eftersom det kan ge mig fördjupade kunskaper inom andra områden som kan vara bra för en interaktionsdesigner att känna till.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *