Del 1: Vad är interaktionsdesign?

I denna resa till att bli interaktionsdesigner kommer jag att utgå från totalt tre olika universitet och två högskolor (totalt fem eftergymnasiala utbildningar) för att skapa mig en fördjupad förståelse om yrket som interaktionsdesigner. Under kategorin “Utbildning” kommer jag även att publicera tips som jag hittar och anser vara användbara längs vägen.

 

Vad är interaktionsdesign?

För att svara på den frågan valde jag ut tre universitet som antingen erbjuder kandidatprogram i interaktionsdesign eller ger möjlighet att arbeta som interaktionsdesigner efter avlagd examen:

 

Stockholms universitet: Kandidatprogram i interaktionsdesign

“Interaktionsdesign handlar om hur interaktiv teknik bäst designas för att motsvara människans behov. User experience (UX) och användarcentrerad design är begrepp som blir mer och mer aktuella i dagens teknikutveckling. Tre ledord inom interaktionsdesign är: effektivitet, ändamålsenlighet och tillfredställelse. Bra och kreativ interaktionsdesign som förenklar och ökar användbarheten behövs i allt från digitala tjänster till elektroniska produkter. Därför handlar interaktionsdesign om att förstå såväl teknikens möjligheter som människans behov.”

 

Mälardalens universitet: Interaktionsdesign – informationsdesign

“Interaktionsdesign har informationsdesign som huvudämne. (…)  Interaktionsdesign handlar om att designa gränssnitt som gör interaktionen mellan människa och teknik så väl fungerande som möjligt, utifrån människans perspektiv, behov och önskemål, det vill säga UX – user experience.”

 

Linneúniversitetet: Interaktionsdesigner

Framgår inte explicit.

 

Ytterligare två högskoleutbildningar som närmar sig området är följande (den första uttrycker dock inte explicit att man kan arbeta som interaktionsdesigner efter avlagd examen):

 

Högskolan i Borås: Kandidatprogram i Digital informationsdesign och utveckling

Framgår inte explicit.

 

Högskolan Kristianstad: Digital design

Framgår inte explicit, men snuddar vid ämnet: “goda upplevelser för användare genom interaktionsdesign och kombinera användbarhet och estetik i olika gränssnitt.”

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *