Del 2: Vad gör en interaktionsdesigner?

Tidigare redogjorde jag för hur de olika skolorna redogör för ämnet interaktionsdesign. Något som också är intressant är egentligen vad en interaktionsdesigner gör/förväntas göra. 

 

Jag tycker att det finns en skillnad i frågan “Vad är interaktionsdesign?” och “Vad gör en interaktionsdesigner?”, där den första frågan fokuserar mer på ämnesinnehåll medan den sista riktar blicken mer mot vilka kompetenser en interaktionsdesigner förväntas ha. Men i slutändan går de ändå hand i hand, upplever jag, eftersom ämnesinnehållet anger riktningen för vad en interaktionsdesigner bör kunna/göra. 

 

Vad gör en interaktionsdesigner?

För att besvara frågan om vad en interaktionsdesigner förväntas göra/kunna utgick jag från de tidigare nämnda universiteten och plockade ut text som jag ansåg vara relevant för frågeställningen:

 

Stockholms universitet: Kandidatprogram i interaktionsdesign

Framgår inte explicit.

 

Mälardalens universitet: Interaktionsdesign – informationsdesign

Framgår inte explicit.

 

Linneúniversitetet: Interaktionsdesigner

“Som interaktionsdesigner arbetar du inom ett aktuellt och snabbt växande område där teknik och användarvänlighet alltid är i fokus. Du skapar förutsättningarna för att vi människor ska kunna leva och arbeta med tekniken i vår vardag. En interaktionsdesigner förstår, utformar och analyserar samspelet mellan människa och teknik. Det kan handla om webbsidor, programvaror eller produkter. Han/hon har även en god förmåga att se hur människor använder tekniken, både professionellt och till vardags, samt hur den påverkar våra liv. Ambitionen är att tillgodose de behov och svagheter vi människor har genom att utforma gränssnitt som stöder oss i vårt arbete.”

 

Högskolan i Borås: Kandidatprogram i Digital informationsdesign och utveckling

Framgår inte explicit.

 

Högskolan Kristianstad: Digital design

Framgår inte explicit, men snuddar vid ämnet: “skapa goda upplevelser för användare genom interaktionsdesign och kombinera användbarhet och estetik i olika gränssnitt.”

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *