Vår Europaresa del 3

16 juli. Morgonen därpå köpte vi frukost på färjan, innan vi körde vidare till Camping Paleokastritsa. Vi lagade pasta, duschade och promenerade ner till stranden där vi badade och snorklade. A såg ut som en blandning av Robin Hood och en tvättbjörn på rymmen när han sprang runt utan skor på stekhet asfalt (ett moment han för evigt ångrar). Jag å andra sidan var mindre hjälpsam och kunde inte sluta skratta.

Perfekt hav att snorkla i!

Till middag beställde vi grekiskt på Petrino garden.

17 juli. Dagen efter vaknade vi rätt sent. Första stoppet var lunch på Elia Taverna. Vi beställde en riktigt god cheese salad till förrätt och grekiskt till huvudrätt. Därefter hyrde vi moppe och körde längs med klipporna vid kusten. En perfekt aktivitet i värmen!

 

På eftermiddagen åkte vi till Rovinia beach där vi badade och snorklade. Vi hann även beställa grekiskt på Village Taverna Andreas, innan vi lämnade tillbaka moppen.

 

18 juli. Morgonen därpå var det dags att lämna Korfu. Med facit i hand var två dagar alldeles lagom på ön. Vi vaknade ca 06:30, packade ihop och åkte färjan över till Igoumenitsa. Vi var framme bara någon timme senare.

 

Därefter åkte vi till Aten. Vi lyckades ta oss in i Aten trots all rök och alla bränder, men vi (läs: jag) ångrade oss rätt snabbt när vi kom fram i centrum. Jag kan ju helt klart lova att vi skippar bilen nästa gång: grekerna hade no mercy i trafiken. Jag har aldrig varit så spänd bakom ratten tror jag (grekerna var betydligt värre än italienarna)

 

Vi var helt ärligt inte så imponerade av Aten. Rädslan för att bränderna skulle sprida sig gjorde inte saken bättre, så vi bestämde oss för att åka därifrån. När vi kom fram vid vägtullarna så var alla utfarter avstängda. Tänk er domedagen på film – exakt så såg det ut. Paniken växte sig starkare och till slut hittade vi en omväg som kunde ta oss därifrån. Vi hamnade på ett Airbnb i Lamia (Airbnb Deluxe Studio – Garden view).

 

Efter en 5-6 timmars körning (enbart för att komma fram till Aten) så var vi helt klart besvikna på vad vi hade fått uppleva längs vägen. Vi är båda överens om att undvika det grekiska fastlandet nästa gång vi reser till Grekland. Öarna är nog det enda man ska satsa på.

19 juli. Nästa dag köpte vi frukost och åkte vidare mot Patra. Efter gårdagens bilresa hade vi tröttnat på det grekiska fastlandet – vi ville verkligen tillbaka till Italien och äta god mat och njuta av vackra vyer. Grekland var mer… nedgånget, tyckte vi. Då resan till Aten inte blev som tänkt så hade vi dagar till godo, men ingen av oss kände riktigt för att spendera fler dagar på fastlandet. Vi hade dessutom bokat färja från Igoumenitsa till Zakynthos, men då detta var flera dagar fram i tiden så bestämde vi oss för att avboka färjan och omboka den sista färjan tillbaka till Italien.

För övrigt var jakten på GOD grekisk mat en utmaning. Lyckligtvis hittade vi till Το Στέκι: en mysig familjeägd restaurang med trevlig personal!

På kvällen bokade vi Airbnb på Mpezas studios. Ägaren var otroligt trevlig och hjälpsam. Rekommenderar!

20 juli. Morgonen därpå lämnade vi tillbaka vår rumsnyckel och åkte till Igoumenitsa. Vi käkade lunch på Quick stop (efter att ha testat gyros på ett antal olika ställen så vågar jag påstå att det smakar precis som svensk gyros). Därefter åkte vi till Sývota –> Gallikos Molos beach, Palm beach club. På kvällen köpte vi take away på Odysseas och checkade in i hamnen för att ta färjan tillbaka till Bari (Italien). Innan läggdags tittade vi på de sista avsnitten av Vortex – en sevärd TV-serie!

21 juli. Från att längta efter att åka till Grekland, till att känna en lättnad över att vara tillbaka till Italien. Just det, ÄNTLIGEN TILLBAKA I ITALIEN! Färjan var ungefär en timme sen i hamn, men då resan till Grekland inte blev som tänkt så hade vi flera dagar tillgodo och därmed inget tight schema.

 

Vår första destination var frukost på Eurospar (rekommenderar i övrigt Eurospar, Eurospin och Conad superstores i Italien). Därefter åkte vi vidare till Amalfikusten. Otroliga vyer men smala vägar och intensiv trafik! Även om grekerna i Aten var värst, så var italienarna inte så mycket bättre i trafiken. De var hetsiga, stressade, snabba, oaktsamma, aggressiva, hittade på egna regler… you name it. Dessutom körde en bilist in i bilens ena sidospegel och lämnade ett tjockt svart streck efter sig. Som tur var så gick det att polera bort… Vi hade tecknat självriskeliminering på bilen – ett MÅSTE om ni ska till Italien och Grekland och vill skippa självrisken. Vi lyckades komma undan utan en skråma, men det var helt klart en trygghet att ha i bagaget.

Efter en lång och skräckfylld körsträcka på Amalfikusten så bestämde vi oss för att skippa Positano och Bagni Della Regina Giovanna – ingenting jag ångrar i efterhand när jag tänker tillbaka på trafiken på Amalfikusten. Rekommenderar att parkera bilen och köra moppe längs med dessa vägar! Istället åkte vi en snabbis till Pompeji, käkade pizza på We Love Puro och därefter vidare till Camping Sant’Antonio. På kvällen gick vi på jakt efter gelato, och lyckades hitta till ett ställe som sålde världens godaste pistagekräm-glass-choklad-boll!

 

För att inläggen inte ska bli alltför långa så har jag valt att dela upp dem i flera inlägg. Klicka här för att komma till Europaresan del 4.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *