Ett HTML dokument

I det förra inlägget gick jag igenom vad HTML innebär. I det här inlägget ska vi kika närmare på hur ett basic HTML-dokument kan se ut.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Sidans titel</title>
</head>
<body>

<h1>Min första rubrik</h1>
<p>Mitt första stycke</p>

</body>
</html>

Men vad säger koden egentligen?

  • <!DOCTYPE html> definierar att detta dokument är ett HTML5-dokument.
  • Elementet <html> är rot-elementet på en HTML-sida. I detta sammanhang betyder “rot-element” att <html>-elementet är det översta eller högsta elementet på en HTML-sida och fungerar som en behållare för allt innehåll på sidan.
  • Elementet <head> innehåller metadata om HTML-sidan. I detta sammanhang betyder “metadata” information om sidan som inte syns på webbsidan, men som ger viktig information till webbläsare och sökmotorer. Det kan innefatta sidans titel, teckenuppsättning*, länkar till externa resurser (som stilar och skript) och annat som är relevant för sidan.
  • Elementet <title> specificerar en titel för HTML-sidan (som visas i webbläsarens titelrad eller i sidans flik).
  • Elementet <body> definierar dokumentets huvuddel och är en behållare för allt synligt innehåll, såsom rubriker, stycken, bilder, länkar, tabeller, listor, osv.
  • Elementet <h1> definierar att det är rubriknivå 1.
  • Elementet <p> definierar att det är ett stycke.

 

* Teckenuppsättning (engelska: character encoding) refererar till ett system som används för att associera tecken (bokstäver, siffror, symboler och specialtecken) med numeriska kodvärden som datorer kan förstå och behandla. Det är ett viktigt koncept inom datavetenskap och webbutveckling eftersom det gör det möjligt för datorer och webbläsare att korrekt tolka och visa text på olika språk och skripts. När det gäller HTML och webbsidor är teckenuppsättningen viktig eftersom den påverkar hur text visas på en webbsida. Om rätt teckenuppsättning inte används kan det resultera i att texten visas felaktigt eller att specialtecken kodas fel. Ett vanligt exempel på en teckenuppsättning är UTF-8 (Unicode Transformation Format – 8 bitar), som är en av de mest använda teckenuppsättningarna på internet. UTF-8 kan representera en stor mängd olika tecken från olika språk och skripts, vilket gör det möjligt att skapa webbsidor som stöder flera språk samtidigt.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *