HTML-sidans struktur

Nedan följer en visualisering av en enkel HTML-sidstruktur:

  • Innehållet inom <body>-sektionen kommer att visas i webbläsaren. Alla HTML-element som skrivs mellan <body> och </body> utgör allt synligt innehåll på webbsidan. Det kan vara textinnehåll som rubriker, styckeindelad text, listor; bilder; länkar och andra övriga element som exempelvis video, tabeller och formulär.

 

  • Innehållet inom <title>-elementet kommer att visas i webbläsarens titelrad eller i sidans flik. Observera att denna går under <head> och inte <body>. I HTML är <head> en annan viktig del av dokumentstrukturen, och den innehåller metadata och andra icke-visuella element som styr och beskriver webbsidan, men som inte direkt visas för användaren på webbläsaren. <meta>-taggen används exempelvis för att ange metadata om webbsidan, som teckenkodning, språk, författare, och andra beskrivande information som kan vara användbar för webbläsare och sökmotorer. I <head> kan du också inkludera länkar till externa resurser som CSS-stilar, JavaScript-filer och ikoner. Dessa länkar påverkar hur webbsidan formateras och fungerar, men de syns inte direkt för användaren. Andra HTML-element och instruktioner som kan placeras inom <head> inkluderar beskrivande <meta>-taggar för SEO, favicon (en liten ikon som visas i webbläsarens flikar) och länkar till RSS-flöden*.

 

* RSS-flöden används främst för att göra det enkelt för användare att prenumerera på uppdateringar från olika webbplatser och bloggar. Genom att prenumerera på ett RSS-flöde kan användare få regelbundna uppdateringar om nya artiklar, nyheter eller annat innehåll från sina favoritwebbplatser utan att behöva besöka varje webbplats manuellt.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *