Mina kommande studier

I vår, eller rättare sagt från och med nästa vecka, väntar nya spännande utmaningar. Jag har blivit antagen till fyra kurser, om totalt 37.5 HP. Det ska bli riktigt kul och jag ser verkligen fram emot att få tänka annat än förskola/skola, undervisning och pedagogik/didaktik ett tag. Nu blir det istället fokus på CSS, interaktionsdesign, typsnitt, grafiska verktyg, användargränssnitt m.m. Tjoho!

Lämna en kommentar
Vårt senaste projekt

Vardagsrummet börjar bli färdigt! Bröstlister, ett svart antennuttag och fog i taket är det enda som återstår. Även övriga rum är så gott som färdigrenoverade. Bara detaljarbete kvar. På sistone har vi (egentligen mest A) hängt en hel del i kontoret där det har byggts platsbyggda garderober och ett inbyggt skrivbord. På skrivbordet ska våra datorskärmar stå – själva datorerna har vi avsatt plats för längst ner i en av garderoberna. Så småningom ska vi även byta ut skärmarna för att få till ett mer enhetligt och symmetriskt utseende.

 

Kontoret är så otroligt snyggt och mysigt nu! Vi är ett riktigt bra team jag och A – medan jag designar husets alla rum så förfinar, förbättrar och realiserar A samtliga idéer. Jag blir alltid lika imponerad över hans tålamod när han stöter på motgångar. Min civilis!

Lämna en kommentar
PS generativ fyllning

Photoshop har länge varit många människors (och mitt) främsta verktyg för bildredigering. Men jag måste ändå säga att lanseringen av generativ fyllning* har varit något skrämmande. Varför? Jo, mest för att det inte kräver många timmars självstudier i Photoshop för att man ska åstadkomma stort. Samtidigt är generativ fyllning Adobes gåva till oss alla som har kämpat med bland annat klonverktyget i alla år. Tänk så många timmar man kan spara nu med AI! Speciellt om man arbetar med fotomanipulation. Där är det nästan lite sorgligt tycker jag, för det är ett konstverk värt att hyllas för mer än ett enkelt knapptryck.

 

Jag menar, titta bara på bilden ovan. Den ursprungliga bilden är tagen på Korfu i somras. På 30 sekunder hade generativ fyllning utvidgat bilden – och inte en kotte hade kunnat ana att den vidgade bilden inte är realistisk! Med det sagt tror jag att man både ska producera och konsumera med försiktighet. 

 

Generativ-fyllning beskrivs på Adobe’s hemsida som ett “verktyg som drivs av Adobe Firefly och gör det möjligt att lägga till och ta bort innehåll från bilder på ett icke-förstörande sätt med enkla textprompter för att uppnå realistiska resultat.”. 

Lämna en kommentar
Skapa i HTML

För att koda i HTML behövs en textredigerare som exempelvis Notepad (för PC) eller Textredigerare (för Mac).

 

Steg 1: Öppna din valda textredigerare

Börja med att öppna din valda textredigerare (t.ex. “Anteckningar” för PC eller “Textredigerare” för Mac. Öppna ett nytt dokument och spara dokumentet med namnet index.html

 

Inom webbutveckling är “index.html” ofta namnet på den grundläggande filen för en webbplats i en katalog eller rot av en webbserver. Namnet “index” har historiskt sett använts för att beteckna den primära eller huvudsakliga filen som servern letar efter när någon besöker webbplatsens rot eller en specifik katalog. Denna fil innehåller vanligtvis den första sidan eller huvudsida av webbplatsen. När en användare besöker en webbplats utan att ange en specifik fil i URL:en, letar webbservern automatiskt efter en fil som heter “index” i den angivna katalogen. Om den hittar en fil med namnet “index”, kommer den att laddas som den första sidan. Så, “index.html” fungerar som standardhemsidan för många webbplatser. Det är dock viktigt att notera att namngivningen kan variera, och webbutvecklare kan välja andra namn för sina huvudfiler om de konfigurerar sina webbservrar för att leta efter en annan standardfil.

 

Steg 2: Skriv HTML

Kopiera koden nedan och klistra in i din valda textredigerare:

<!DOCTYPE html> 
<html> 
<body> 

<h1>Min första rubrik</h1> 
<p>Mitt första stycke</p> 

</body> 
</html>

 

Steg 3: Spara HTML-dokumentet

Spara filen på din dator. Namnge filen “index.html”.

 

Steg 4: Visa HTML-sidan i din webbläsare

Öppna den sparade HTML-filen i din favoritwebbläsare (dubbelklicka på filen, eller högerklicka – och välj “Öppna med”). Resultatet kommer att se ut ungefär så här:

 

 

Nu har du skapat din första HTML-sida, även om det är en väldigt simpel sådan!

Lämna en kommentar
HTML-sidans struktur

Nedan följer en visualisering av en enkel HTML-sidstruktur:

  • Innehållet inom <body>-sektionen kommer att visas i webbläsaren. Alla HTML-element som skrivs mellan <body> och </body> utgör allt synligt innehåll på webbsidan. Det kan vara textinnehåll som rubriker, styckeindelad text, listor; bilder; länkar och andra övriga element som exempelvis video, tabeller och formulär.

 

  • Innehållet inom <title>-elementet kommer att visas i webbläsarens titelrad eller i sidans flik. Observera att denna går under <head> och inte <body>. I HTML är <head> en annan viktig del av dokumentstrukturen, och den innehåller metadata och andra icke-visuella element som styr och beskriver webbsidan, men som inte direkt visas för användaren på webbläsaren. <meta>-taggen används exempelvis för att ange metadata om webbsidan, som teckenkodning, språk, författare, och andra beskrivande information som kan vara användbar för webbläsare och sökmotorer. I <head> kan du också inkludera länkar till externa resurser som CSS-stilar, JavaScript-filer och ikoner. Dessa länkar påverkar hur webbsidan formateras och fungerar, men de syns inte direkt för användaren. Andra HTML-element och instruktioner som kan placeras inom <head> inkluderar beskrivande <meta>-taggar för SEO, favicon (en liten ikon som visas i webbläsarens flikar) och länkar till RSS-flöden*.

 

* RSS-flöden används främst för att göra det enkelt för användare att prenumerera på uppdateringar från olika webbplatser och bloggar. Genom att prenumerera på ett RSS-flöde kan användare få regelbundna uppdateringar om nya artiklar, nyheter eller annat innehåll från sina favoritwebbplatser utan att behöva besöka varje webbplats manuellt.

Lämna en kommentar
HTML och webbläsare

Syftet med en webbläsare (som Chrome, Edge, Firefox, Safari) är att läsa HTML-dokument och visa dem korrekt. En webbläsare visar inte HTML-taggar, men använder dem för att avgöra hur dokumentet ska visas:

Koden för innehållet på sidan ovan kan då se ut enligt följande:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Sidans titel</title>
<head>
<body>
<h1>Min första rubrik</h1>
<p>Mitt första stycke</p>
</body>
</html>
Lämna en kommentar
HTML-element

Ett HTML-element definieras av en starttagg, ett innehåll och en sluttagg:

<starttagg>Innehåll placeras här...</sluttagg>

HTML-elementet omfattar allt från starttaggen till sluttaggen:

<h1>Min första rubrik</h1>

<p>Mitt första stycke.</p>
Lämna en kommentar
Eviga förberedelser

Oj vilken tid det tar att förbereda inför flytten. Hur mycket vi än jobbar på, känns det både som att det går framåt och som att vi inte kommer någonstans.

 

A har varit världens stjärna här hemma. Han har beställt fina kryddburkar från Amazon och strukturerat upp kryddskåpet, grovstädat köksfläkten, dragit fram och skurat bakom spisen, flyttat massa tunga flyttlådor, packat och ja… name one thing he hasn’t done. I övrigt har vi numera bokat en rondellslip för golvet, kikat på golv som vi vill att golvet i huset ska efterlikna, köpt och testat hårdvaxolja och tagit massa färgprover för husets alla rum. Vi har dessutom haft tur i oturen – jag vågade mig på att baka napolitansk pizzadeg och upptäckte mjölbaggar i mjölet. Samma kväll upptäckte A att det inte rörde sig om 2-3 mjölbaggar som jag trodde, utan snarare 25. Det fick oss att bocka av ytterligare en punkt på vår lista: att rensa skafferiet en sista gång och köpa fina glasburkar till samtliga torrvaror. Heja oss!

 

Sedan har badrummet grovstädats, med avkalkning av väggar, golv, handfat och allt vad det innebär. Det skiner som aldrig förr! Två av tre fönster i lägenheten har tvättats, vilket tog många fler timmar än vad jag hade räknat med. Som tur är ska dessa två fönster tejpas i veckan, då balkongrenoveringen kommer igång och pågår fram till nästa år. Vidare har kläder i STORA LASS sorterats och vakuumförpackats. Och slutligen har det varit fler rundor till grovsoprummet, Bauhaus/Ikea/Biltema/färgbutiker m.m. Det är läskigt nära nu!

Lämna en kommentar
Ett HTML dokument

I det förra inlägget gick jag igenom vad HTML innebär. I det här inlägget ska vi kika närmare på hur ett basic HTML-dokument kan se ut.

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Sidans titel</title>
</head>
<body>

<h1>Min första rubrik</h1>
<p>Mitt första stycke</p>

</body>
</html>

Men vad säger koden egentligen?

  • <!DOCTYPE html> definierar att detta dokument är ett HTML5-dokument.
  • Elementet <html> är rot-elementet på en HTML-sida. I detta sammanhang betyder “rot-element” att <html>-elementet är det översta eller högsta elementet på en HTML-sida och fungerar som en behållare för allt innehåll på sidan.
  • Elementet <head> innehåller metadata om HTML-sidan. I detta sammanhang betyder “metadata” information om sidan som inte syns på webbsidan, men som ger viktig information till webbläsare och sökmotorer. Det kan innefatta sidans titel, teckenuppsättning*, länkar till externa resurser (som stilar och skript) och annat som är relevant för sidan.
  • Elementet <title> specificerar en titel för HTML-sidan (som visas i webbläsarens titelrad eller i sidans flik).
  • Elementet <body> definierar dokumentets huvuddel och är en behållare för allt synligt innehåll, såsom rubriker, stycken, bilder, länkar, tabeller, listor, osv.
  • Elementet <h1> definierar att det är rubriknivå 1.
  • Elementet <p> definierar att det är ett stycke.

 

* Teckenuppsättning (engelska: character encoding) refererar till ett system som används för att associera tecken (bokstäver, siffror, symboler och specialtecken) med numeriska kodvärden som datorer kan förstå och behandla. Det är ett viktigt koncept inom datavetenskap och webbutveckling eftersom det gör det möjligt för datorer och webbläsare att korrekt tolka och visa text på olika språk och skripts. När det gäller HTML och webbsidor är teckenuppsättningen viktig eftersom den påverkar hur text visas på en webbsida. Om rätt teckenuppsättning inte används kan det resultera i att texten visas felaktigt eller att specialtecken kodas fel. Ett vanligt exempel på en teckenuppsättning är UTF-8 (Unicode Transformation Format – 8 bitar), som är en av de mest använda teckenuppsättningarna på internet. UTF-8 kan representera en stor mängd olika tecken från olika språk och skripts, vilket gör det möjligt att skapa webbsidor som stöder flera språk samtidigt.

Lämna en kommentar
Snart är vi i mål

Bildkälla vänster | Bildkälla höger

 

Äntligen första oktober! Som jag och A har längtat (sen i våras!), för vi flyttar ju under oktobermånad. Innan vi gick på semester rensade vi HELA lägenheten och förrådet från prylar som vi inte behövde/ville behålla. Flera rundor till soprummet senare trodde vi att det inte var särskilt mycket kvar att packa ner när det väl skulle bli dags – men efter gårdagen fick vi nog en ny reality check.

 

Igår var det minst sagt full fart här hemma, från sen förmiddag till runt 21-tiden. Det hela började egentligen med att A fick ett flytt/städryck och började packa ner grejer från köket i flyttlådor. Jag har själv prokastinerat köket sedan jag fick reda på att vi skulle flytta. Köket för mig innebär städ (i detalj) av samtliga prylar – alltså med klorin/starka rengöringsmedel, svinto etc. Alla kastruller och stekpannor ska se nya ut när de packas upp, så hela gårdagen gick alltså åt att rensa och diska med andra ord. Väldigt skönt måste jag säga, våra köksprylar har fått helt nya liv! Jag är verkligen lyckligt lottad som har A som är precis likadan (jag menar, i skrivande stund har han precis tagit sig ut på balkongen för att undersöka om gjutjärnsgrytan är redo för steg 2 i städprocessen). Vi blir båda orimligt(?) lyckliga av att ha det rent och fint hemma. Dessutom är det så himla kul att vara två i flyttprocessen den här gången och slippa packa ner allt på egen hand.

 

Förutom gårdagens flyttförberedelser så har vi också haft annat för oss de senaste veckorna. Vi har bland annat fått fnatt och byggt ett fräsbord till vår handöverfräs. Det hela började med ritningar i SketchUp. Syftet med att bygga ett fräsbord var att senare kunna skapa egna köksluckor (mer om detta i ett framtida inlägg). Till fräsbordet lyckades vi hitta ett riktigt gammalt Ikea soffbord på marketplace, som vi monterade isär helt och hållet. Därefter köpte vi höga bordsben från Ikea, skruvar och beslag från Bauhaus/Biltema och lite annat som vi behövde för att färdigställa projektet. Slutligen fick vi såga, borra och fräsa hål. Stackars våra grannar. Bordet blev riktigt bra och precis i linje med våra skisser!

 

Förutom fräsbordet har A haft ett mindre sidoprojekt på gång och gett nytt liv åt en nyinköpt kruka. Det krävdes färgborttagning och rödsprit från Biltema samt mattsvart färg från Jula. Tack och lov att A tar så väl hand om alla våra plantor och dess tillbehör här hemma – de hade inte klarat sig utan honom.

 

Ett tredje projekt som förväntas komma igång snart (om allt går enligt plan), involverar en fotpall. Fotpallen ska kläs om i vitt teddytyg och som tur är har vi svärmor till hjälp som kan sy ett överdrag till själva sittdelen. För resten av pallen är planen att använda en häftpistol för att få tyget på plats. Det ska även köpas nya, stilrena svarta(?) ben. Vad ska ni ha en fotpall till? – undrar ni säkert när vår nya soffa redan får plats med minst tre hushåll samtidigt. Svaret är helt enkelt att den är tänkt att komplettera en fåtölj på övervåningen. Fåtöljen är för övrigt inte inköpt ännu, men en tanke är att köpa Vildsund från Jysk och eventuellt måla om stolsbenen. Jag har verkligen kommit in på teddy-spåret och har svårt att släppa taget. Fotpallen och fåtöljen är bara en av mina idéer för teddy-fiering här hemma. På bilden till vänster kan ni se vad ett annat projekt handlar om…

 

Om ni är sugna på att klä om era möbler så har Allas en bra guide för hur man kan gå tillväga.

Lämna en kommentar